U bent hier

Inspiratiedag ‘van morele stress naar morele veerkracht’

Datum: 
06-09-2019
Plaats: 

Provinciehuis Leuven - Provincieplein 1, 3010 Leuven

Prijs: 
€75

Verso – HRwijs, Zorgnet-Icuro en Hogeschool West-Vlaanderen Howest nodigen je graag uit voor de inspiratiedag ‘Van morele stress naar morele veerkracht’, op vrijdag 6 september in het Provinciehuis te Leuven.

banner_inspiratiedag_2.png

“Morele stress? Ik ben net klaar in een kamer en merk dat de patiënt eigenlijk een verhaal wil beginnen. Dan denk ik onmiddellijk: oh nee, ik heb hier geen tijd voor. Eigenlijk wil ik wel luisteren, maar dan denk ik aan al die andere mensen die ik nog moet wassen. Ik begin zenuwachtig te worden en terwijl ik al naar de deur stap, hoor ik mezelf zeggen: ‘Ik ga dan maar weer hé. Het is erg druk’, en ik vlucht naar buiten. Dan sta je op de gang en denk je: ik had moeten kunnen luisteren!”
- Getuigenis van een zorgkundige -

Doel?

Het doel van deze inspiratiedag is de deelnemers op toegankelijke en praktijkgerichte wijze vertrouwd te maken met de begrippen morele stress en morele veerkracht. We bieden inzicht in de kernaspecten ervan en reiken hulpmiddelen aan om er concreet mee aan de slag te gaan.

Tijdens de voormiddag brengen we in kaart wat morele stress is en vertellen we waarom je best werkt aan een cultuur van morele veerkracht. We staan stil bij de ethische kernpunten van morele stress, gaan na welke bouwstenen voor veerkracht er zijn, zoeken uit hoe vitaliteit, gevoelens en emoties hierin een rol spelen en presenteren een concreet hulpmiddel om te gaan van morele stress naar morele veerkracht.

In de namiddag plannen we verdiepende workshops over hoe je in de praktijk kan werken aan morele veerkracht op de werkvloer.

Doelgroep?

Deze inspiratiedag is er voor iedereen binnen zorg en welzijn die aan de slag wil gaan met morele stress en morele veerkracht.


Programma

Voormiddag: Sensibilisering rond inhoud en belang van morele veerkracht

Moderator: Prof. Dr. Yvonne Denier, Zorgnet-Icuro & KU Leuven

09.00-09.30u

Onthaal met koffie

09.30-09.45u

Welkom
Ingrid Lieten, directeur Verso & Margot Cloet, gedelegeerd bestuurder Zorgnet-Icuro

09.45-10.10u

Morele stress in de zorg. Een ethisch kader.
Prof. Dr. Yvonne Denier, stafmedewerker Zorgnet-Icuro & hoofddocent KU Leuven

10.10-11.00u

Bouwen aan veerkracht. Wat zijn de bakstenen? En wat is het cement?
Drs. Michael Portzky, klinisch psycholoog en auteur, expert in mentale veerkracht

11.00-11.20u

Pauze

11.20-11.35u

Werken aan veerkracht is ook werken aan vitaliteit
Het aanbod van Sport Vlaanderen rond bewegen op het werk

11.35-12.00u

Van morele stress naar een cultuur van morele veerkracht
- Veronique Hoste, onderzoeksmedewerker Vakgroep Ethiek in de Zorg Howest

12.00-12.20u

Emoties bij morele stress
- Drs. Céline Baele Vakgroep Personeelsbeleid, Arbeids- en Organisatiepsychologie – UGent

12.20u-12.40u  

Re•Mo•Ve, een hulpmiddel op de weg naar een cultuur van morele veerkracht
- Veronique Hoste, onderzoeksmedewerker Vakgroep Ethiek in de Zorg Howest

13.00-14.00u

Lunch

 

Namiddag: Keuzeworkshops – naar verdieping in de praktijk

Keuze uit 6 parallelle workshops (14u-15u30)

1. “What Matters to You?” Over eigen drijfveren, intrinsieke motivaties, ideeën delen en elkaar positief stimuleren (VOLZET!)

Door: Dr. An Ravelinghien,
Filosoof & Ethicus, AZ Delta & UGent

2. Mangomomenten & hoe deze de morele veerkracht kunnen boosten

Door: Prof. Dr. Kris Vanhaecht, docent kwaliteit & patiëntveiligheid, en Fien Claessens, KULeuven

3. Het ABC van veerkracht. Hoe kan je als organisatie hieraan werken? (VOLZET!)

Door: Lisa Coppin, expert in divers en duurzaam medewerkersbeleid, Groeiinzicht

4. Werkgeluk & mental well-being (VOLZET!)

Door: Kathleen Mertens, HR-expert persoonlijke ontwikkeling en re-integratie, LIV

5. Het ‘Inside-outgesprek’. De missing link in uw personeelsbeleid?

Door: Martin Carels, coach & docent vorming voor en door de zorg, Anker vzw

6. Hoe werken rond talenten binnen je medewerkersbeleid? (VOLZET!)

Door: Kirsten D’Hooghe, HR-adviseur HRwijs - Verso

16u – Einde


Inhoud workshops

1. “What Matters to You?” Over eigen drijfveren, intrinsieke motivaties, ideeën delen en elkaar positief stimuleren – An Ravelinghien (AZ Delta & UGent) - VOLZET, INSCHRIJVEN VOOR DEZE SESSIE KAN NIET MEER
In deze workshop staan we stil bij eigen drijfveren en leren we hoe je door gesprekken hierover tot samenwerkingen en positieve verandering kan komen. Aan de hand van theorie en oefening willen we in de eerste plaats inzicht krijgen in onze intrinsieke motivaties, willen we ideeën met elkaar delen en nagaan hoe je van daaruit elkaar kan stimuleren.

2. Mangomomenten & hoe deze de morele veerkracht kunnen boosten – Kris Vanhaecht & Fien Claessens (KULeuven)
Het inmiddels bekende fenomeen ‘Mangomoment’ ontstond in een Belgisch ziekenhuis, maar verovert nu in snel tempo zowel de Belgische als de Nederlandse gezondheidszorg. Mangomomenten zijn momenten van grote waarde die ontstaan via kleine, onverwachte gebaren die geen of weinig tijd, geld en moeite kosten. Iedereen heeft behoefte aan warme zorg. Maar dat is niet vanzelfsprekend in deze drukke tijden. Deze sessie helpt je op weg om in het dagelijkse leven, zowel persoonlijk als professioneel, kleine momenten van grote waarde te creëren voor de mensen om je heen en zo hun geluk en je eigen voldoening te vergroten.

3. Het ABC van veerkracht. Hoe kan je als organisatie hieraan werken? – Lisa Coppin (Groeiinzicht) - VOLZET, INSCHRIJVEN VOOR DEZE SESSIE KAN NIET MEER
In deze workshop maak je kennis met het ABC model of de zelfdeterminatietheorie (Deci, E.M & Ryan, R.L. e.a.), die wetenschappelijk onderbouwde inzichten geeft op wat zorgt voor duurzame motivatie en welzijn van medewerkers. We gaan meteen aan de slag met een zelfassessment en je krijgt een tool mee waarmee je met medewerkers aan de slag kunt. Hieruit haal je inspiratie om de verschillende aspecten in werkcontext te versterken.

4. Werkgeluk & mental well-being – Kathleen Mertens (LIV) - VOLZET, INSCHRIJVEN VOOR DEZE SESSIE KAN NIET MEER
Deze workshop rond werkgeluk en mental well-being heeft een positieve insteek en heeft tot doel om medewerkers te boosten. Inhoudelijk staan we stil bij vragen en aspecten omtrent werkgeluk, omgaan met veranderingen, wat het met mensen doet en hoe ze hiermee omgaan en welke invloed dit heeft op het team. We koppelen theorie met interactie en een belevingsspel.

​​​5. Het ‘Inside-outgesprek’. De missing link in uw personeelsbeleid? – Martin Carels (Anker vzw)

Interactieve workshop waarin we teruggaan naar de kern en de focus leggen op onze ‘binnenkant’.  Eventjes halthouden en (her)ontdekken van de eigen waarden, motivatie, veerkracht, …    Want er is meer nodig dan kennis, competenties en talent.  Aan de hand van verschillende tools gaan we in dialoog over thema’s die er werkelijk toe doen én het verschil maken.

6. Hoe werken rond talenten binnen je medewerkersbeleid? – Kirsten D’Hooghe (HRwijs) - VOLZET, INSCHRIJVEN VOOR DEZE SESSIE KAN NIET MEER
In deze workshop leer je wat talenten juist zijn en maak je kennis met een concrete methodiek om talenten te identificeren en bespreekbaar te maken, met name de talentenkaartjes van Luk Dewulf. We denken ook samen na over hoe je rond talenten kan werken binnen je medewerkersbeleid. Inzicht in je eigen talenten, die van je collega’s en jullie werk daarop inrichten is immers ook werken aan veerkracht.


Praktisch

  • deelnameprijs: 75 euro 
  • locatie: Provinciehuis Leuven - Provincieplein 1, 3010 Leuven
  • doelgroep: deze inspiratiedag is er voor iedereen binnen zorg en welzijn die aan de slag wil gaan met morele veerkracht
  • vragen? Neem contact op met Kirsten D’Hooghe, HR-adviseur HRwijs: kirsten.dhooghe@verso-net.be – 0474/987.065 

Inschrijven?

Inschrijven voor deze inspiratiedag is niet meer mogelijk


Deze inspiratiedag is een samenwerking tussen:

hrwijs_logo_-_dienstverlening_van_verso.jpg           2015_logo_zv_icuro.jpg       howest_0.jpg