U bent hier

Inspiratiesessie 'Retentie en Kennisborging' - 11 september (VOLZET)

Voor 1 vacature vind je nog slechts 7,1 kandidaten, voor 100 oudere werknemers staan er maar 60 jongere collega’s klaar. Die krapte op de arbeidsmarkt geldt zeker ook voor de social profit. Bovendien stijgt in onze sector de uitbreidingsvraag nog als gevolg van de vergrijzing. In dit klimaat is het zaak je mensen te behouden en de kennis in je organisatie te borgen. Hoe doe je dat nu? Deze inspiratiesessie biedt antwoorden.    

8970937338_038c6023ef_z_0.jpg

 

De context van de social profit (9.30u)

We starten deze studiedag met de context te schetsen waarin de social profit zich vandaag bevindt. Verso maakte een omgevingsanalyse en publiceerde een studie over de krapte in de social profit. Collega’s Wim Van Opstal en Dirk Malfait geven de nodige toelichting.

 • Voor welke uitdagingen staat de social profit?
  Welke demografische, economische en sociale ontwikkelingen hebben invloed op ons werk?

  – Wim Van Opstal, adviseur Innovatie en Ondernemerschap

 • ‘Talent gezocht voor de social profit. Een duobaan voor beleid en onderneming’
  Voorstelling Verso-rapport over krapte op de arbeidsmarkt

  – Dirk Malfait, beleidsadviseur

Workshops en goede praktijken (10.40u)

Zowel in de voor- als de namiddag kun je een sessie naar keuze volgen. Het gaat om interactieve workshops met experts en/of goede praktijken die hun verhaal komen brengen. Dit zijn de keuzemogelijkheden in de voormiddag:

1. Employer branding (Laurens van Dessel – InSilencio) 

Hoe zorg je er voor dat je als werkgever de juiste mensen aantrekt én je medewerkers gemotiveerd blijven in hun job? Door werk te maken van een sterk werkgeversverhaal dat uitblinkt in inspirerende duidelijkheid. En door een strategie uit te werken waardoor kandidaten steeds dichter bij je organisatie komen te staan tot ze uiteindelijk de stap zetten om te solliciteren. Aan de hand van enkele cases uit de praktijk zetten we je graag concreet op weg om ook van jouw organisatie een voorkeurswerkgever te maken. Voor meer info: www.insilencio.be / www.linkedin.com/in/laurensvandessel/

2. Een gezondheidsbeleid voor je organisatie (Vlaams Instituut Gezond Leven)

Een 10.000 stappenclash, een fruitmand op de werkvloer of een infosessie rond stoppen met roken organiseren,… Dit zijn reeds mooie eerste stappen om de gezondheid van je werknemers te bevorderen. Echter, losse acties hebben weinig effect op lange termijn. Hier is meer voor nodig! Stap voor stap een omgeving creëren die een gezonde leefstijl onder werknemers toelaat en stimuleert is het doel! Alleen zo kan een succesvol preventief gezondheidsbeleid uitgerold worden. Hoe je dat doet en welke hulp die je hiervoor in de vorm van subsidies kunt ontvangen, kom je in deze sessie te weten. Vlaams Instituut Gezond Leven licht toe, een goede praktijk deelt zijn ervaring.

3. Interne loopbaanbegeleiding (Brecht De Schepper - Tabor vzw & Gerd Vertommen – Karavaan vzw) 

Interne loopbaanbegeleiding: is dat de kat bij de melk zetten? Zijn mijn medewerkers dan straks aan het werk bij een ander? Niet zozeer. Onderzoek toont dat dit niet zo is. Werkgevers die loopbaanontwikkeling bespreekbaar maken, worden ervaren als betrouwbare en betrokken werkgevers, waar mensen zich toe willen engageren. Hoe begin je er dan aan, vanuit welke principes? Wie neemt welke rol op? Voor welke medewerkers? Verplicht of vrijblijvend? Tijdens deze workshop krijg je manieren mee om een loopbaanbeleid op maat van jouw organisatie te ontwerpen.

Wanneer is een HR-praktijk evidence based? (12.10u)

De afgelopen jaren passeerden talloze trends en HR-hypes de revue. Maar wat werkt er nu eigenlijk? Waarvoor is er wetenschappelijke evidentie en waarvoor niet? Hoe kan je als werkgever inschatten of iets evidence based is? Bart Van de Ven, gastprofessor aan de Universiteit Gent en trainer/consultant bij PerCo, schept duidelijkheid. Met enkele tips over evidence-based HR kan je vermijden nodeloos geld over de balk te gooien. 

Middagpauze (13.00u)

Workshops en goede praktijken (14.00u)

Ook in de namiddag kan je één sessie kiezen. Dit zijn de mogelijkheden.

1. Kennismanagement (Leen van Nooten – Vokans)

Hoe kan je op een structurele manier kennisdeling bevorderen? En hoe stimuleer je dat na diverse leeractiviteiten de kennis niet alleen opgeslagen maar ook toegepast wordt? Laat je inspireren door vormingsorganisatie Vokans. Ze licht toe hoe je aan kennisdeling en kennisborging kan doen. Geen overbodige luxe in de social profit, die kampt met oudere werknemers. Of in de jeugdsector, die veel verloop kent.

2. Archetypes in leiderschap: ontdek jouw leiderschapsrol(len)  (Lisa Coppin, Groeiinzicht)

Archetypes zijn een herkenbare en laagdrempelige manier om naar de verschillende leiderschapsrollen te kijken die mensen opnemen. Welke rol(len) neem jij het vaakst op als leidinggevende? Hoe merk je dit in de praktijk en welk effect heeft dit op mensen? Van welk(e) archetype(s) heeft jouw organisatie meer nodig? Met archetypekaarten geven we in kleine groepjes de zelfreflectie diepte en formuleren we concrete stappen. Op een krappe arbeidsmarkt moet je je medewerkers extra gemotiveerd houden. Goed leiderschap is daarin cruciaal.

3. Innovatieve arbeidsorganisatie (Flanders Synergy) 

In een krappe arbeidsmarkt wil je een organisatie zijn bij wie het fijn werken is. Veel organisaties willen dan ook werken aan een innovatieve arbeidsorganisatie met actieve banen met regelcapaciteit voor alle medewerkers. Flanders Synergy promoot innovatieve arbeidsorganisatie in Vlaanderen. Zij laten in deze sessie twee goede praktijken aan het woord, met name Kringwinkel Ecoso en WZC Sint-Carolus.

Tijdens de pauzes: stel je vragen aan onze experten

HRwijs werkt samen met verschillende HR-experten. Op deze studiedag staan Nicolas Desmet, Bart Moens, Iris de Caluwé, Leen van Nooten, Geert Stroobant, Wim van Ammel, Geert van Sieleghem, Diederik Hanssen en Lisa Coppin tot je beschikking tijdens de pauzes en aan het eind van de dag. Haal er je voordeel uit!

Mogelijkheid tot netwerken (15.30u)

Einde (16u)

 

Overzicht programma

9u Onthaal
9u30 De context van de social profit
10u40 Workshops en goede praktijken - ronde 1
12u10 Keynote 'Wanneer is een HR-praktijk evidence based?'
13u Lunch - mogelijkheid tot kennismaking met experten
14u Workshops en goede praktijken - ronde 2
15u30 Mogelijkheid tot kennismaking met experten
16u  Einde

Praktisch

 • Inspiratiesessie voor stafmedewerkers en directies van kleine vzw’s.
 • Dinsdag 11 september 2018, koffiedrinken kan vanaf 9u, we starten om 9u30. Afronden doen we om 16u.
 • Locatie: Boerenbond, Diestsevest 40, 3000 Leuven. De locatie is vlot bereikbaar met het openbaar vervoer (www.boerenbond.be/contact).
 • Deelnameprijs: 75 euro, broodjeslunch inbegrepen.
 • Elke betalende deelnemer mag gratis één collega meebrengen uit de eigen of een bevriende organisatie.

 

>> Inschrijven voor deze inspiratiesessie kan niet meer. 
Vragen? Mail even naar kirsten@hrwijs.be

 

 

 

Ontwikkeling personeel